Przejdź do głównej treści

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe

Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe

Redakcja: Renata Przybylska, Donata Ochmann

Tom gromadzi językoznawcze studia na temat polskich kulinariów skoncentrowane wokół problematyki leksykalnej. Analiza językowa uwzględnia kontekst historyczny i antropologiczno-kulturowy. Poszczególne teksty dotyczą m.in. słownictwa staropolskiego (pieczywo), regionalnego (chochla, głąbik krakowski; teksty źródłowe), zróżnicowania tematycznego leksyki kulinarnej, jej wartości kulturowej (np. kulturemy moskál i chleb) czy stereotypowego postrzegania (chłopskie jadło), a także funkcjonowania w tekstach reklamowych i folklorystycznych. Zarówno przedstawione wyniki badań, jak i typ refleksji nad polską kulturą jedzenia wyznaczają nowe perspektywy pogłębionych studiów wyjaśniających złożone relacje języka, natury i kultury.

Książka jest dostępna na stronie wydawcy: http://libron.pl/katalog/czytaj/id/381

Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, pod red. Renaty Przybylskiej i Donaty Ochmann, Wydawnictwo LIBRON, Kraków 2021, s. 225.